Triggerpoints in de schouder
Heeft u last van schouderpijn of schouderklachten en vermoedt u dat triggerpoints daar de oorzaak van zijn? Dan bent u niet alleen. Triggerpoints zijn een veelvoorkomende oorzaak van myofasciale pijn en kunnen leiden tot diverse klachten in de schouders. In dit artikel bespreken we wat triggerpoints precies zijn, hoe ze zich manifesteren en hoe ze behandeld kunnen worden.
Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints zijn plaatsen in het spierweefsel die pijnlijk en gevoelig zijn. Ze ontstaan door een lokale overbelasting van de spiervezels, waardoor er een ophoping van afvalstoffen ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de spiervezels samentrekken en niet meer ontspannen. Hierdoor ontstaan er verhardingen en knopen in het spierweefsel die de doorbloeding en de werking van de spier belemmeren.
Hoe manifesteren triggerpoints zich?
Triggerpoints manifesteren zich op verschillende manieren. Vaak voelt u een pijnlijke plek in uw schouder die u zelf kunt aanwijzen. Dit kan een scherpe, stekende of zeurende pijn zijn. Ook kan de pijn uitstralen naar uw nek, bovenarm of hand. Daarnaast kan het zijn dat u de schouder minder goed kunt bewegen of dat u een verminderde kracht in uw arm ervaart.
Er zijn verschillende triggerpoints die pijn in de schouders kunnen veroorzaken. Hieronder staan de meest voorkomende triggerpoints bij schouderklachten.
Triggerpoint schouder 1:
Deltoid
De deltoid, of de deltaspieren, zijn de belangrijkste spieren in de schouder, die de vorm van een driehoek hebben en voornamelijk worden gebruikt om je arm op te tillen of omhoog te heffen, weg te duwen en bij je houding; triggerpoints in deze spieren kunnen leiden tot schouderklachten en belemmering van de bewegingen in het dagelijks leven.
Triggerpoint schouder 2:
Levator Scapulae
De levator scapulae, ook wel de schouderbladheffer genoemd, is een belangrijke spier in de achterkant van je schouder, die verantwoordelijk is voor het optillen van het schouderblad en bij triggerpoints in deze spier kan je pijn, stijfheid en beperkingen in het bewegen van je hoofd ervaren.
Triggerpoint schouder 3:
Subscapularis
De subscapularis, ook wel de onderschouderbladspier genoemd, is een belangrijke spier aan de binnenkant van je schouder, die verantwoordelijk is voor het draaien van je arm naar binnen, het bij elkaar houden van het gewicht van je schouders en het behouden van de juiste plek van de kop van het opperarmbeen, en triggerpoints in deze spier kunnen leiden tot hevige pijn, beperkte beweegbaarheid, prikkelingen of tintelingen rondom de pols en moeite met tillen van boven je hoofd.
Triggerpoint schouder 4:
Serratus Posterior Superior
De serratus posterior superior, ook bekend als de bovenste, achterste getande spier, is gelegen in de achterkant van je schouder, is verbonden met de onderste twee wervels in je hals en de bovenste twee rugwervels en helpt bij het optillen van je ribben en ademhaling, en triggerpoints in deze spier kunnen leiden tot diepe pijn onder het schouderblad, pijn in de achterkant van de schouder, tintelingen in de pink en een scherpe pijn bij inademing.
Triggerpoint schouder 5:
Latissimus Dorsi
De latissimus dorsi, de grootste spieren van je lichaam die zowel aan de voorkant als aan de achterkant van je schouder zitten, zijn cruciaal bij veel armbewegingen, maar kunnen leiden tot pijn aan de onderkant van je schouderblad, zijkant van je buik en langs de binnenkant van je armen tot aan de pink, ringvinger en middelvinger als er triggerpoints ontstaan.
Triggerpoint schouder 6:
Triceps brachii
De triceps brachii, een driekoppige spier aan de achterkant van de schouder, zorgt voor het strekken van de arm. Triggerpoints in deze spier kunnen leiden tot pijn in de achterkant van de schouder en aan de buitenkant van de elleboog.
Triggerpoint schouder 7:
Trapezius
De trapezius, ook wel monnikskapspier genoemd vanwege zijn ruitvormige trapeze-vorm, is verantwoordelijk voor het dragen van het gewicht van je schouders, het houden van het schouderblad op zijn plaats en het omhoog brengen van de arm; triggerpoints in de trapezius kunnen leiden tot pijn in de slaap, een stijve nek, pijn langs de hals en nek, kauwspierpijn, rugpijn en pijn in de schouders en nekspieren.
Triggerpoint schouder 8:
Iliocostalis Thoracis
De iliocostalis thoracis is een spier die zowel aan de achterkant van je schouder als door je rug loopt. Deze spier is belangrijk om je rug recht te houden en voor je houding.
Triggerpoints in de iliocostalis thoracis kunnen leiden tot vervelende klachten. Zo kan je hiervan bijvoorbeeld op meerdere plaatsen rugpijn krijgen, maar deze pijn kan zich ook uitstralen. Hierdoor kan je last krijgen van bijvoorbeeld pijn in je billen.
Triggerpoint schouder 9:
Infraspinatus
De onderdoornspier, ofwel infraspinatus, is een belangrijke spier voor de nek en schouders en zorgt ervoor dat de schouder in de kom blijft, maar wanneer deze spier geblesseerd raakt, bijvoorbeeld door te veel sporten, kan dit leiden tot stijve en zwakke schouders of armen en pijn bij bewegingen als arm draaien en het omhoog brengen van je hand.
Triggerpoint schouder 10:
Scaleni
De scaleni spieren, ook wel schuine spieren genoemd, hebben als functie het ondersteunen van de ademhaling en het stabiliseren en buigen van de nek, terwijl triggerpoints in deze spieren pijn kunnen veroorzaken in de borst, schouder, bovenrug, bovenarm, duim, wijsvinger, pols en onderarm, en zelfs gevoelloosheid en zwakte in de handen en onderarmen kunnen veroorzaken.
Triggerpoint schouder 11:
Pectoralis Major
De pectoralis major, ook wel de grote borstspier genoemd, is verantwoordelijk voor het bewegen van de arm en het draaien van de schouder naar binnen; triggerpoints in deze spier kunnen hevige klachten veroorzaken die lijken op hartklachten.
Triggerpoint schouder 12:
Pectoralis Minimus
De pectoralis minimus, of kleine borstpier, heeft een soortgelijke functie als de grote borstpier en kunnen bij triggerpoints leiden tot het gevoel van hartklachten en pijn die kan uitstralen naar verschillende delen van het lichaam.
Triggerpoint schouder 13:
Biceps Brachii
De biceps brachii is een belangrijke spier die verantwoordelijk is voor het bewegen van je elleboog en onderarm, maar triggerpoints kunnen leiden tot vervelende klachten, zoals pijn in de voorkant van de schouders en in de holte van de elleboog.
Triggerpoint schouder 14:
Coracobrachialis
De coracobrachialis, ook wel de ravenbek-armspier genoemd, is verantwoordelijk voor het omhoog tillen van je arm en bij triggerpoints kan dit leiden tot pijn rondom de deltoid, uitstralingspijn naar je triceps, handrug, middelvinger en de achterkant van je onderarm.
Triggerpoint schouder 15:
Sternalis
De sternalis is de borstbeenspier die zich aan de voorkant van je schouder bevindt, en het kan bij triggerpoints pijnklachten veroorzaken die kunnen lijken op de pijn van een hartaanval, met pijn op het midden van de borst, aan de voorkant van de schouder en de binnenkant van de bovenarm.
Triggerpoint schouder 16:
Subclavius
De subclavius heet in het Nederlands vaak de ondersleutelbeenspier en bevindt zich aan de voorkant van je schouder.
Triggerpoints in de subclavius kunnen zorgen voor pijn aan de voorkant van je sleutelbeen. Verder zou deze pijn zich ook kunnen uitstralen tot in je onderarm, waardoor je er hier ook last van zal hebben.
Hoe worden triggerpoints behandeld?
Triggerpoints kunnen effectief worden behandeld met myofasciale therapie. Dit is een behandelmethode waarbij de spiervezels worden gestimuleerd om te ontspannen. De therapeut gebruikt hiervoor verschillende technieken, waaronder dry needling en massage. Bij dry needling wordt er met een naaldje direct in de triggerpoint geprikt, waardoor de spiervezels ontspannen. Bij massage wordt er met de handen druk uitgeoefend op de triggerpoint om deze te ontspannen.
De rol van de fascia bij triggerpoints
Fascia speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en behandelen van triggerpoints. Fascia is een dun en flexibel weefsel dat alle spieren en organen in het lichaam omhult en verbindt. Het kan spanningen en bewegingen overdragen van de ene spiergroep naar de andere. Als fascia verkrampt of verhard, kan het triggerpoints veroorzaken en kan het de behandeling van triggerpoints bemoeilijken.
Hoe kan Myofasciale therapie helpen bij Triggerpoints in de Schouder?
Myofasciale therapie richt zich op het behandelen van de triggerpoints in de schouder en de fascia. Door de spiervezels te stimuleren om te ontspannen en de fascia te herstellen, kunnen de klachten in de schouder afnemen en kan de bewegingsvrijheid weer worden hersteld. Daarnaast kan myofasciale therapie ook helpen bij het voorkomen van het terugkeren van triggerpoints.
Triggerpoints in de schouder kunnen leiden tot diverse klachten, zoals schouderpijn en schouderklachten. Myofasciale therapie is een effectieve behandelmethode om deze klachten te verminderen en de bewegingsvrijheid te herstellen. Het is belangrijk om te weten dat triggerpoints vaak niet vanzelf verdwijnen en dat het essentieel is om ze op de juiste manier te behandelen. Blijf daarom niet rondlopen met pijnlijke schouders, maar zoek tijdig de juiste behandeling. Een specialist op het gebied van triggerpoints in de schouders kan u hierbij helpen.
Heeft u last van pijn aan uw schouders en vermoedt u dat triggerpoints daar de oorzaak van zijn? Neem dan contact op met Core Release, een praktijk die zich richt op fasciatherapie en osteopathie. Onze behandelmethode is gebaseerd op het tensegrity model en is gericht op het herstellen van de fascia en het stimuleren van de spiervezels om te ontspannen. Onze missie is om mensen te helpen bij het herstel van pijnklachten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Wij bieden een persoonlijke aanpak en begeleiding, en streven ernaar om altijd de best mogelijke behandeling te bieden. Neem contact met ons op en ervaar zelf de kracht van myofasciale therapie bij het behandelen van triggerpoints in de schouder.
Bekend van:
Je kunt ons kennen van:
Meer over mij
Mijn naam is Robin Bhaggan, geboren en getogen in het noorden van Nederland. Voor mijn werk als professioneel volleybal coach heb ik gewoond en gewerkt in Amerika, Denemarken en Zwitserland.
Door een ernstige opgelopen blessure tijdens volleybal, ervaarde ik zelf hoe weinig effect doorsnee behandelingen boden voor mijn pijnklachten. Hierin was ik niet alleen, want ook de spelers die ik coachte ervaarden dit. Ik wilde weten of dit anders kon.
Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik dat de fascia een grote rol speelt bij pijnklachten en heb daarom veel opleidingen gedaan, om hier veel kennis en kunde in te vergaren. Met Core Release breng ik dit met veel passie in praktijk.