Selecteer een pagina

knieklachten behandeling

Alles over verschillende knieklachten en de behandeling hiervan

knieklachten behandeling

Alles over verschillende knieklachten en de behandeling hiervan

Klaar met knieklachten?

Knieklachten zijn ontzettend vervelend. Het belemmert je op veel verschillende manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slecht lopen, niet- of onprettig werken of allerlei beperkingen in de privésfeer. Misschien heb je al verschillende behandelingen geprobeerd, maar helaas zonder resultaat of dat de pijn toch telkens weer is teruggekeerd. Veel behandelaars behandelen ook slechts de symptomen in plaats van de echte oorzaak.

Het is tijd voor een echte oplossing van jouw knieklachten.

Bij Core Release kijken we naar de verstoringen in de balans tussen spanning en ontspanning in je hele lichaam. Doordat ik op verschillende lagen van het lichaam werk, hoef je niet voor ieder onderdeel naar een aparte therapie en zo wordt ook veel sneller de oorzaak van het probleem aangepakt, in plaats van alleen maar de symptomen.

Stadiums van knieklachten

Acuut stadium

De meest hevige knieklachten zijn niet al vanaf het begin zo ernstig. Meestal is hier al een proces aan vooraf gegaan. Helemaal aan het begin van je knieklachten, zit je nog in het acuut stadium. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je een verkeerde beweging maakt met je knieën, waardoor deze direct pijn gaan doen. Het acuut stadium is het stadium van klachten waarbij je 0 tot 6 weken last hebt van je knieën. Dit stadium is heel belangrijk, want door je knieklachten hier op tijd aan te pakken, kan je voorkomen dat de klachten langdurig blijven. Het is dus belangrijk om hier direct de juiste hulp te zoeken en de knieklachten goed op te lossen.

Subacuut stadium

Wanneer je toch al iets langer last hebt van vervelende knieklachten, zit je niet meer in het acuut stadium, maar in het subacuut stadium. Hierbij gaat het om klachten waar je al minstens 6 tot 12 weken last van hebt. In het subacuut stadium is het inmiddels al lastiger om de klachten blijvend te kunnen verhelpen, maar het is zeker nog niet te laat. Het kan hier ook gaan om knieklachten die nu eenmaal lastiger te verhelpen zijn, waardoor men na 6 weken wellicht nog steeds naar de behandelaar moet.

Chronisch stadium

Hoewel men soms denkt dat chronisch ‘voor altijd’ betekent, is dit toch niet het geval bij de knieklachten. In dit geval gaat het bij het chronisch stadium erom dat je al langdurig last hebt van de pijnklachten. De termijn hierbij is 12 weken of langer. In een chronisch stadium is het vrij lastig om van de knieklachten af te komen. Het is absoluut niet onmogelijk, maar het gaat wel meer tijd en moeite kosten in dit stadium. Daarom is het zo belangrijk om al op tijd hulp te zoeken voor de knieklachten, zodat je des te sneller weer pijnvrij bent.

Specifieke en aspecifieke pijnklachten

Er zijn veel mensen die last hebben van rugklachten, maar wist je dat er verschillende soorten pijnklachten bestaan? Er zijn namelijk specifieke en aspecifieke pijnklachten.

Specifieke pijnklachten zijn pijnklachten waarbij een oorzaak kan worden aangewezen. Denk bijvoorbeeld aan een hernia of bijvoorbeeld scoliose. Specifieke rugklachten hebben in ieder geval een aanwijsbare, lichamelijke oorzaak.

Bij aspecifieke pijnklachten is het echter zo dat er niet een aanwijsbare lichamelijke oorzaak is. Dit soort pijnklachten gaan vaak gepaard met een verkeerde houding of een verhoogde spierspanning. De pijn in de rug kan hierbij zelfs uitstralen naar andere gebieden van je lichaam. Met fasciatherapie bereiken we bij zowel specifieke als aspecifieke rugklachten zeer goede resultaten.

Verschillende knieklachten

Er zijn veel verschillende soorten knieklachten waar je last van zou kunnen krijgen. Deze kunnen geleidelijk ontstaan of acuut optreden door een sportongeval bijvoorbeeld. Hier zijn een aantal van de meest voorkomende knieklachten met hun oorzaak en de symptomen.

Verstuiking

Een verstuiking van de knieën is een van de acute knieklachten. Deze ontstaat door een kracht die op het kniegewricht werkt, waarbij de beweeglijkheid van het gewricht wordt overschreden. 

Om erachter te komen of een verstuiking van de knie de oorzaak van je knieklachten is, zal de arts verschillende ligamenten die gewond zouden kunnen zijn gaan testen. Hier zijn speciale manoeuvres voor ontwikkeld. Op deze manier kan een arts namelijk ieder ligament apart testen en zo achter de echte oorzaak van de pijn komen.

Bij een verstuiking aan de knie heb je in de eerste plaats pijn aan die knie. De pijn kan dof en kloppend zijn als de verstuiking mild is, maar scherp als de verstuiking erger is. Verder kan de knie knikken als je erop probeert te staan, lopen of rennen en hoor je ook een knallend geluid op het moment dat de verstuiking ontstaat. Ook zijn beperkte mobiliteit, een gezwollen knie en blauwe plekken symptomen van een verstuiking bij de knie.

Peesontsteking

Een peesontsteking in de knie heeft een aantal mogelijke oorzaken, zoals te intensief sporten, het dragen van verkeerd of versleten schoeisel of wanneer de knie plotseling overbelast wordt.

Voor het diagnosticeren van een peesontsteking in de knie kan een huisarts of fysiotherapeut een aantal specifieke testen gebruiken. Hierbij kan er bijvoorbeeld klinisch onderzoek, een echografie of een radiografisch onderzoek worden gedaan, maar ook een CT-scan of MRI-scan worden vaker gebruikt hierbij.

Je kan een peesontsteking in de knie herkennen aan pijn op de plek van de ontsteking, dus aan de voor-, – achter-, boven -, onder- of zijkant van de knie bijvoorbeeld. Ook zou de knie pijn kunnen doen wanneer deze wordt belast, bijvoorbeeld bij het lopen, hardlopen of springen. Als laatste kan het pijn doen wanneer je op de plek van de ontsteking drukt.

Meniscus problemen

De meniscus is een schokdemper in je knie tussen je boven- en onderbeen. Dankzij de 2 menisci is je knie soepel te buigen en strekken. Problemen met de meniscus ontstaan vaak doordat er een scheurtje ontstaat als gevolg van het sporten of door werk. Een andere oorzaak is het slijten van de meniscus, waardoor deze minder elastisch is en zo ook makkelijker scheurt.

Om vast te kunnen stellen of er sprake is van meniscus problemen zal een orthopedisch chirurg als eerste een lichamelijk onderzoek verrichten. Daarna kan deze bepalen of er ook nog een MRI-scan of röntgenfoto nodig is om te achterhalen wat er precies aan de hand is bij de meniscus.

Wanneer je meniscus problemen hebt, kan je dit al makkelijk merken aan de pijn aan je knie, maar ook doordat de knie dan dik wordt. Dit komt doordat er vocht in zit. Een ander symptoom van meniscus problemen is een klikkend gevoel in de knie of wanneer deze op slot zit, waardoor je de knie niet meer zo goed kan strekken of buigen.

Gescheurde kruisband

In de knie kan je de voorste of achterste kruisband scheuren. Het scheuren van de kruisband gebeurt meestal wanneer je een onnatuurlijke beweging maakt met je onderbeen. 

Bij het diagnosticeren van een gescheurde kruisband zal de orthopedisch chirurg eerst lichamelijk onderzoek uitvoeren. Als deze vindt dat er verder nog onderzoek nodig is, kunnen er ook nog röntgenfoto’s gemaakt worden en eventueel ook een MRI-scan.

Wanneer je last hebt van een gescheurde kruisband, kan je dit herkennen aan een soort knappend geluid op het moment dat de kruisband scheurt. Ook gaat het gepaard met directe pijn, een instabiel gevoel in de knie en kan je het herkennen aan het feit dat de knie al snel dik wordt. Verder kan je door de knie zakken wanneer je de knie wilt draaien of strekken, aangezien de kruisband het bovenbeen niet meer kan tegenhouden.

Knieband problemen

Problemen aan de knieband komen meestal doordat er een valgus druk is uitgeoefend op de gebogen knie, waarbij de knie in een X-stand wordt geforceerd.

Voor het diagnosticeren van knieband problemen zal een orthopedisch chirurg eerst vragen stellen over de klachten, waarna hij specifiekere testen zal uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stabiliteitstesten van de ligamenten. Ook kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden om zo botbreuken uit te kunnen sluiten. Daarnaast is er op deze foto’s ook meteen te zien of er sprake is van kraakbeenslijtage of niet.

Knieband problemen kan je herkennen aan pijn aan de binnenkant van de knie en een instabiel gevoel in de knie. Dit gevoel treedt vooral op tijdens zijdelingse bewegingen. Ook kan de knie erg stijf worden, waardoor je deze niet meer volledig kan bewegen, of aan een zwelling aan de binnenkant van de knie.

Knieartrose

Knieartrose ontstaan doordat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit is gegaan door bijvoorbeeld slijtage of botbreuken in of rondom de knie.

Om vast te kunnen stellen of je last hebt van knieartrose ga je als eerste naar de huisarts. Deze kan je vervolgens eventueel doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Hier moet je eerst een aantal vragen beantwoorden, waarna er een lichamelijk onderzoek komt. Tijdens dit onderzoek wordt er vooral gekeken naar hoe de knie nog kan bewegen, of er zwellingen zijn en kan er een röntgenfoto gemaakt worden.

Je kan knieartrose herkennen aan een stijfheid van de knie en aan de zwelling. Ook hebben mensen met knieartrose voortdurend pijn eraan of een zeurende pijn na het belasten van de knie. Deze pijn komt vaak door de ontstekingsreactie van het kapsel van het gewricht.

Runners knee

Een runners knee ontstaat als gevolg van irritatie van de pees, wanneer deze over het botpuntje wordt bewogen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je langer en intensiever gaat trainen, waarbij je last gaat krijgen van trainingsbelasting. 

Mensen met een runners knee hebben pijn aan de buitenkant van hun knie. Bij een runners knee zijn er 3 stadia qua overbelasting. In het eerste stadium doet de knie alleen pijn na het trainen, maar bij het tweede stadium krijg je al pijn zowel tijdens als na de inspanning. In het derde stadium heeft iemand met runners knee altijd pijn eraan. In het eerste stadium gaat het herstel ook het snelste.

Jumpers knee

Jumpers knee ontstaat meestal geleidelijk, zonder een trauma wat eraan vooraf gaat. Bij deze knieklacht kan de pees aan de onderkant van de knieschijf ontstoken zijn of is de conditie van de pees verslechterd.

Om jumpers knee vast te kunnen stellen, zal een dokter of een fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek bestaat vooral uit oefeningen waarbij je het been moet strekken en de arts of fysiotherapeut hier weerstand tegen biedt. Verder kan deze ook aan de onderkant van je knieschijf voelen om te kijken of de pees dikker is en of het drukken pijn doet

Bij jumpers knee heeft men vooral pijn onder de aanhechting van de kniepees aan de knieschijf. Vooral het explosief strekken van de knieën, zoals springen, doet pijn aan de knie. De pijn bij een jumpers knee kan zowel tijdens als na het sporten optreden. Ook is een jumpers knee te herkennen aan een zwelling van de knie.

Patellofemoraal pijnsyndroom PFPS

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een soort knieklacht waarbij er irritatie aanwezig is tussen de knieschijf en het kniegewricht, waardoor je pijn krijgt op, onder of rond de knieschijf. 

Het vaststellen van het patellofemoraal pijnsyndroom, oftewel PFPS, wordt gedaan door een orthopedisch chirurg. Deze neemt hierbij een anamnese af en voert vervolgens een lichamelijk onderzoek uit, waarbij ook andere oorzaken van de knieklachten worden uitgesloten.

Als gevolg van het patellofemoraal pijnsyndroom kan je pijn ervaren op, onder of rondom je knieschijf. Een aantal activiteiten kunnen de pijn verergeren, zoals lang zitten met gebogen knieën, traplopen, tegen de wind in fietsen, hurken en knielen. Bij strekking van de knie wordt de pijn minder. Een ander symptoom van PFPS is dat de knie dik kan zijn of stijf kan aanvoelen. Ook kan de knie wankel aanvoelen bij het traplopen.

Behandeling van knieklachten

Tijdens de behandeling van de knieklachten doorlopen we een aantal stappen om zo uiteindelijk het probleem te kunnen oplossen. We beginnen met fasciale testen, waarbij je kan ervaren welke richtingen zorgen voor een vermindering van jouw knieklachten. Bij knieklachten kijken we niet alleen naar de knie, maar juist ook naar andere belangrijke verbindingen in het lichaam. De voeten en heupen hebben namelijk een grote invloed op de knie.

Nadat we alle fasciale verbeteringen en blokkades in kaart hebben gebracht, kunnen we gaan behandelen. Met effectieve behandeltechnieken zorgen we ervoor dat de bewegelijkheid toeneemt en de pijn sterk verminderd.

We streven naar korte behandeltrajecten met blijvende resulaten.

Ervaringen van cliënten

SuzeSuze
13:00 02 Mar 21
Ik raad iedereen met klachten aan om naar deze praktijk te gaan.Robin is authentiek en kundig in wat hij doet.Mijn vriend en ik hadden beiden al jaren erg veel last van onze onder rug.Ik kan nu zeggen dat dit verleden tijd is. Robin gaat erg secuur te werk en onderzoekt alle mogelijke oorzaken van de pijn. Hij bekijkt het hele lichaam.Wij zijn beiden goed geholpen door de verschillende technieken die zijn toegepast. Momenteel lopen wij op steunzolen die aangemeten en geleverd zijn door Robin.Een absolute aanrader!
Floor HansenFloor Hansen
12:47 02 Mar 21
Na alles al geprobeerd te hebben, heeft uiteindelijk Robin me écht weten te helpen. Na de hernia operatie kwamen alle rugklachten terug, waarschijnlijk dus door verkeerd gebruik van mijn lichaam en spiergroepen. Door dit aan te pakken, en echt een grondige aanpak van meerdere kanten bekeken en meerdere therapieën die Robin toepast in een behandelmethode, is dit volledig hersteld. Na 1 behandeling al waanzinnig resultaat en na de 2e behandeling was alle pijn weg. Echt een aanrader!!
Simone van den BergSimone van den Berg
21:21 01 Mar 21
Robin heeft een hele eigenzinnige kijk op hoe het lichaam optimaal functioneert en wat je kunt doen je lichaam zelf in flow te brengen en houden. Hij begeleidt je met heel veel passie en expertise in het fitter maken van je lichaam. Daarvoor heeft hij een arsenaal aan methodieken aangeleerd en ontwikkeld en gaat net zo lang door tot het gewenste effect bereikt is. Verder is het ook een heel fijn en enthousiast mens. Mijn advies: ga zeker een keer bij hem langs als je last hebt van je schouders, nek, rug of knieën. Met één sessie kan hij echt al een heel verschil voor je maken, hoe gaaf is dat!
Esmee van MamerenEsmee van Mameren
19:12 01 Mar 21
Ontzettend veel pijn gehad in mijn rug en knieën, jaren lang verschillende fysio geprobeerd en niks wat langdurig hielp totdat ik behandeld ben door Robin. Na de eerste sessie had ik al veel minder pijn en bij elke sessie werd dit beter. Nu (bijna een jaar later) weinig tot geen pijn meer en voor het beetje wat terug is gekomen maak ik weer een nieuwe afspraak voor als we weer iets meer mogen (door corona).Ook heb ik zooltjes voor de knie en rugklachten en het verschil of ik ze een dag wel en een dag niet draag is echt gigantisch groot! Ik kan/wil geen dag meer zonder.
Anka UittenbogertAnka Uittenbogert
23:14 28 Feb 21
Dankzij jouw onderzoek op welk manier ik loop, begrijp ik beter wat het oorzaak is van mijn jarenlang heuppijn. Dankzij jouw werk ‘accupunter’ en de voetzolen helpt het mijn linkerheup lichter te voelen. Ik vind het fijn, wanneer je mij coaching geeft hoe ik rug/heupspieren stevig kan maken. Het brengt mij de goede kant op om gebalanceerd loophouding te gebruiken. Dankzij jou ben ik bewuster hoe mijn fysiek lichaam zich beweegt. Het gaat om Balans. Dankbaar 🙏💗
js_loader