Selecteer een pagina

Nekklachten behandeling

Alles over verschillende nekklachten en de behandeling hiervan

Nekklachten behandeling

Snel en blijvend herstel van jouw nekklachten.

Klaar met nekklachten?

Nekklachten kunnen erg vervelend zijn en ze komen in veel verschillende soorten. Zo heeft de een alleen pijn aan de nek, terwijl de ander er ook andere klachten van ervaart, zoals hoofdpijn bijvoorbeeld. Sommige mensen hebben er kort last van, anderen zelfs jaren.

Het is belangrijk we gaan werken aan de oorzaak van jouw nekklachten.

Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende stadiums van nekklachten, wat nu het verschil is tussen specifieke en aspecifieke pijnklachten en vertel ik over de oorzaken en symptomen van veel voorkomende nekklachten.

Stadiums van nekklachten

Acuut stadium

Aan het begin van je nekklachten, zit je nog in het acuut stadium. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je een verkeerde beweging maakt met je nek, waardoor deze direct pijn gaat doen. Het acuut stadium is het stadium van klachten waarbij je 0 tot 6 weken last hebt van je nek. Dit stadium is heel belangrijk, want door je nekklachten hier op tijd aan te pakken, kan je voorkomen dat de klachten langdurig blijven. Het is dus belangrijk om hier direct de juiste hulp te zoeken en de nekklachten goed op te lossen.

Subacuut stadium

Wanneer je toch al iets langer last hebt van nekklachten, zit je niet meer in het acuut stadium, maar in het subacuut stadium. Hierbij gaat het om klachten waar je al minstens 6 tot 12 weken last van hebt. In het subacuut stadium is het inmiddels goed voelbaar dat de bewegelijkheid nog meer afneemt en je steeds meer beperkt word in je dagelijks leven. Er is een uitgebreidere behandeling nodig, maar de klachten zijn nog steeds op te lossen.

Chronisch stadium

Hoewel men soms denkt dat chronisch ‘voor altijd’ betekent, is dit toch niet het geval. Het gaat er bij het chronisch stadium om dat je al langdurig last hebt van de klachten. De termijn hierbij is 12 weken of langer. In een chronisch stadium is de klacht op verschillende lagen van het lichaam aanwezig. Doordat je al een langere tijd deze klachten hebt, bewegen de verschillende lagen van het lichaam niet meer goed los van elkaar. Het is absoluut niet onmogelijk om pijnvrij te worden en we hebben hier een zeer kundige behandeling voor.

Specifieke en aspecifieke pijnklachten

Er zijn veel mensen die last hebben van nekklachten, maar wist je dat er verschillende soorten pijnklachten bestaan? Er zijn namelijk specifieke en aspecifieke pijnklachten.

Specifieke pijnklachten zijn pijnklachten waarbij een oorzaak kan worden aangewezen. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash of nekhernia. Specifieke nekklachten hebben in ieder geval een aanwijsbare, lichamelijke oorzaak.

Bij aspecifieke pijnklachten is het echter zo dat er niet een aanwijsbare lichamelijke oorzaak is. Op scans in het ziekenhuis en verschillende onderzoeken is geen aanwijsbaar probleem te vinden. Daardoor is het vinden van een oorzaak voor veel therapeuten erg moeilijk en lopen veel mensen jaren lang te zoeken naar een juiste oplossing.

Met onze Fascia Therapie bereiken we bij zowel specifieke als aspecifieke nekklachten zeer goede resultaten.

Verschillende nekklachten

Nekklachten komen, zoals gezegd in veel verschillende vormen en soorten voor. Dit zijn de oorzaken en symptomen van de meest voorkomende nekklachten.

Whiplash

Een whiplash wordt veroorzaakt door een verstuiking in de nekwervels en een verrekking van de spieren in je nek, waar je verschillende pijnklachten van kunt krijgen.

Om de diagnose van een whiplash te kunnen stellen, zullen zorgverleners eerst verder je symptomen onderzoeken, waarna ze een aantal vragen stellen. Op deze manier hebben ze al een beeld en kunnen ze vervolgens de juiste onderzoeken uitvoeren. Een whiplash kan gediagnosticeerd worden met slechts een lichamelijk onderzoek, gezien het op een MRI en CT-scan niet zichtbaar is.

Mensen die last hebben van een whiplash hebben vaak pijn aan hun nek, waarbij de nek ook stijf aan voelt. Ook gaat dit vaak gepaard met vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Een whiplash kan zelfs zorgen voor concentratiestoornissen. Deze nekklacht gaat dus wel iets verder dan alleen pijn in de nek en het is dan ook belangrijk dat dit goed behandeld wordt.

Nekpijn met uitstralingsklachten

Soms kan het ook voorkomen dat je niet alleen in je nek pijn hebt, maar dat de pijnklachten verder uitstralen naar andere gebieden.

Meestal stelt jouw eigen huisarts voor deze diagnose eerst een aantal vragen over de pijnklachten, zoals waar het allemaal pijn doet bijvoorbeeld. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts verder onderzoekt waar je klachten hebt en wat voor pijn je hiervan ervaart.

De symptomen van nekpijn met uitstralingsklachten kunnen erg verwarrend zijn. In begin is het namelijk gewoon nekpijn, maar bij deze pijn kan je ook klachten krijgen in bijvoorbeeld je schouders, je onderarm of zelfs je elleboog. Daarom is het ontzettend belangrijk dat al deze verschillende onderdelen goed onderzocht worden. Je moet namelijk weten waar de oorzaak ligt om de pijn te kunnen behandelen.

Nekpijn met hoofdpijnklachten

Je kan ook last hebben van een soort nekklacht, waarbij je niet alleen nekpijn hebt, maar deze ook nog eens gepaard gaat met hoofdpijnklachten. Dit wordt vaak erger bij stress en/of emotioneel gerelateerde situaties.

Om nekpijn met hoofdpijnklachten te diagnosticeren zal een arts op bepaalde delen van je nek drukken. Dit wordt gedaan om te kijken of dit hoofdpijn veroorzaakt. Ook kunnen een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan worden gebruikt om andere oorzaken voor je hoofdpijn uit te sluiten.

Wanneer je last hebt van nekpijn met hoofdpijnklachten, zul je merken dat je een erg stijf gevoel hebt in je nek. Naast de hoofdpijn kan je er ook duizelig van worden en zelfs licht misselijk.

Nekhernia

Hernia betekent uitstulping. Door de uitstulping van de tussenwervelschijf kan een zenuwwortel worden bekneld. Bij pijnklachten die overeenkomen met die van een hernia zal de huisarts een aantal vragen stellen over de klachten en een lichamelijk onderzoek doen. Hoewel hier geen röntgenfoto bij komt kijken, aangezien een hernia hier ook niet op te zien zou zijn, kan er wel een MRI-scan worden gemaakt als de klachten zodanig ernstig zijn dat er wellicht een operatie nodig is. Afwijkingen die op de scans te zien zijn, hoeven echter niet altijd gerelateerd te zijn aan de pijn die je voelt en je hebt ook niet altijd een operatie nodig om het op te lossen. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste behandeling krijgt bij een nekhernia.

Hoewel ze qua naam op elkaar lijken, zijn de symptomen van een nekhernia toch heel anders dan die van een rughernia. Voordat je een nekhernia krijgt, zul je eerst gewoon pijn aan je nek hebben. Een nekhernia zelf zorgt voor pijn in je schouders en armen, wat zelfs kan doortrekken tot je hand. Je arm zou prikkelend kunnen aanvoelen, maar ook gevoelloos.

Slijtage aan de nekwervels

Een van de meest voorkomende diagnoses bij nekklachten zijn slijtage aan de nekwervels. Dit komt vaak voor bij mensen die zwaar lichamelijk werk of topsport hebben gedaan.

Het diagnosticeren van slijtage aan de nekwervels gebeurt bij een arts in het ziekenhuis. Deze zal je nek onderzoeken en een CT-scan of MRI-scan maken om zo te kunnen bepalen of er sprake is van slijtage aan de nekwervels of niet.

Uit wetenschappelijk onderzoek komt echter niet naar voren dat slijtage leidt tot nekpijn. Veel mensen met slijtage aan de nekwervels ervaren namelijk helemaal geen nekklachten. Vaak ligt er een andere (aspecifieke) oorzaak ten grondslag, maar word de slijtage gediagnosticeerd als oorzaak.

Behandeling van nekklachten

Tijdens de behandeling van de nekklachten doorlopen we een aantal stappen om zo uiteindelijk het probleem te kunnen oplossen. We beginnen met fasciale testen, waarbij je kan ervaren welke richtingen zorgen voor een vermindering van jouw nekklachten. Bij nekklachten kijken we niet alleen naar de nek, maar juist ook naar andere belangrijke verbindingen in het lichaam. De onderrug, bovenrug en schouders hebben namelijk een grote invloed op de nek.

Nadat we alle fasciale verbeteringen en blokkades in kaart hebben gebracht, kunnen we gaan behandelen. Met effectieve behandeltechnieken zorgen we ervoor dat de bewegelijkheid toeneemt en de pijn sterk verminderd.

De meeste mensen zijn in 5 behandelingen volledig klachtenvrij.

Ervaringen van cliënten

SuzeSuze
13:00 02 Mar 21
Ik raad iedereen met klachten aan om naar deze praktijk te gaan.Robin is authentiek en kundig in wat hij doet.Mijn vriend en ik hadden beiden al jaren erg veel last van onze onder rug.Ik kan nu zeggen dat dit verleden tijd is. Robin gaat erg secuur te werk en onderzoekt alle mogelijke oorzaken van de pijn. Hij bekijkt het hele lichaam.Wij zijn beiden goed geholpen door de verschillende technieken die zijn toegepast. Momenteel lopen wij op steunzolen die aangemeten en geleverd zijn door Robin.Een absolute aanrader!
Floor HansenFloor Hansen
12:47 02 Mar 21
Na alles al geprobeerd te hebben, heeft uiteindelijk Robin me écht weten te helpen. Na de hernia operatie kwamen alle rugklachten terug, waarschijnlijk dus door verkeerd gebruik van mijn lichaam en spiergroepen. Door dit aan te pakken, en echt een grondige aanpak van meerdere kanten bekeken en meerdere therapieën die Robin toepast in een behandelmethode, is dit volledig hersteld. Na 1 behandeling al waanzinnig resultaat en na de 2e behandeling was alle pijn weg. Echt een aanrader!!
Simone van den BergSimone van den Berg
21:21 01 Mar 21
Robin heeft een hele eigenzinnige kijk op hoe het lichaam optimaal functioneert en wat je kunt doen je lichaam zelf in flow te brengen en houden. Hij begeleidt je met heel veel passie en expertise in het fitter maken van je lichaam. Daarvoor heeft hij een arsenaal aan methodieken aangeleerd en ontwikkeld en gaat net zo lang door tot het gewenste effect bereikt is. Verder is het ook een heel fijn en enthousiast mens. Mijn advies: ga zeker een keer bij hem langs als je last hebt van je schouders, nek, rug of knieën. Met één sessie kan hij echt al een heel verschil voor je maken, hoe gaaf is dat!
Esmee van MamerenEsmee van Mameren
19:12 01 Mar 21
Ontzettend veel pijn gehad in mijn rug en knieën, jaren lang verschillende fysio geprobeerd en niks wat langdurig hielp totdat ik behandeld ben door Robin. Na de eerste sessie had ik al veel minder pijn en bij elke sessie werd dit beter. Nu (bijna een jaar later) weinig tot geen pijn meer en voor het beetje wat terug is gekomen maak ik weer een nieuwe afspraak voor als we weer iets meer mogen (door corona).Ook heb ik zooltjes voor de knie en rugklachten en het verschil of ik ze een dag wel en een dag niet draag is echt gigantisch groot! Ik kan/wil geen dag meer zonder.
Anka UittenbogertAnka Uittenbogert
23:14 28 Feb 21
Dankzij jouw onderzoek op welk manier ik loop, begrijp ik beter wat het oorzaak is van mijn jarenlang heuppijn. Dankzij jouw werk ‘accupunter’ en de voetzolen helpt het mijn linkerheup lichter te voelen. Ik vind het fijn, wanneer je mij coaching geeft hoe ik rug/heupspieren stevig kan maken. Het brengt mij de goede kant op om gebalanceerd loophouding te gebruiken. Dankzij jou ben ik bewuster hoe mijn fysiek lichaam zich beweegt. Het gaat om Balans. Dankbaar 🙏💗
js_loader