Selecteer een pagina

Rugklachten behandeling

Alles over verschillende rugklachten en de behandeling hiervan

Rugklachten behandeling

Alles over verschillende rugklachten en de behandeling hiervan

Klaar met rugklachten?

Rugklachten zijn ontzettend vervelend. Het belemmert je op veel verschillende manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slecht slapen, niet kunnen werken of onprettig werken of allerlei beperkingen in de privésfeer. Misschien heb je al verschillende behandelingen geprobeerd, maar helaas zonder resultaat of dat de pijn toch telkens weer is teruggekeerd. Veel behandelaars behandelen ook slechts de symptomen in plaats van de echte oorzaak.

Het is tijd voor een echte oplossing van jouw rugklachten.

Bij Core Release kijken we naar de verstoringen in de balans tussen spanning en ontspanning in je hele lichaam. Doordat ik op verschillende lagen van het lichaam werk, hoef je niet voor ieder onderdeel naar een aparte therapie en zo wordt ook veel sneller de oorzaak van het probleem aangepakt, in plaats van alleen maar de symptomen.

Stadiums van rugklachten

Acuut stadium

Helemaal aan het begin van je rugklachten, zit je nog in het acuut stadium. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je een verkeerde beweging maakt met je rug, waardoor deze direct pijn gaat doen. Het acuut stadium is het stadium van klachten waarbij je 0 tot 6 weken last hebt van je rug. Dit stadium is heel belangrijk, want door je rugklachten hier op tijd aan te pakken, kan je voorkomen dat de klachten langdurig blijven. Het is dus belangrijk om hier direct de juiste hulp te zoeken en de rugklachten goed op te lossen.

Subacuut stadium

Wanneer je toch al iets langer last hebt van vervelende rugklachten, zit je niet meer in het acuut stadium, maar in het subacuut stadium. Hierbij gaat het om klachten waar je al minstens 6 tot 12 weken last van hebt. In het subacuut stadium is het inmiddels goed voelbaar dat de bewegelijkheid nog meer afneemt en je steeds meer beperkt word in je dagelijks leven. Er is een uitgebreidere behandeling nodig, maar de klachten zijn nog steeds op te lossen.

Chronisch stadium

Hoewel men soms denkt dat chronisch ‘voor altijd’ betekent, is dit toch niet het geval bij de rugklachten. In dit geval gaat het bij het chronisch stadium erom dat je al langdurig last hebt van de pijnklachten. De termijn hierbij is 12 weken of langer. In een chronisch stadium is de klacht op verschillende lagen van het lichaam aanwezig. Doordat je al een langere tijd deze klachten hebt, bewegen de verschillende lagen van het lichaam niet meer goed los van elkaar. Het is absoluut niet onmogelijk om pijnvrij te worden en we hebben hier een zeer kundige behandeling voor.

Specifieke en aspecifieke pijnklachten

Er zijn veel mensen die last hebben van rugklachten, maar wist je dat er verschillende soorten pijnklachten bestaan? Er zijn namelijk specifieke en aspecifieke pijnklachten.

Specifieke pijnklachten zijn pijnklachten waarbij een oorzaak kan worden aangewezen. Denk bijvoorbeeld aan een hernia of bijvoorbeeld scoliose. Specifieke rugklachten hebben in ieder geval een aanwijsbare, lichamelijke oorzaak.

Bij aspecifieke pijnklachten is het echter zo dat er niet een aanwijsbare lichamelijke oorzaak is. Dit soort pijnklachten gaan vaak gepaard met een verkeerde houding of een verhoogde spierspanning. De pijn in de rug kan hierbij zelfs uitstralen naar andere gebieden van je lichaam. Met fasciatherapie bereiken we bij zowel specifieke als aspecifieke rugklachten zeer goede resultaten.

Verschillende rugklachten

Rugklachten komen in veel verschillende vormen en soorten voor. Dit zijn de meest voorkomende rugklachten.

Spit

Dit is wel de meest voorkomende vorm van lage rugpijn en meestal is hierbij geen directe oorzaak aan te wijzen. Spit is eigenlijk een andere benaming voor acute rugklachten.

Voor het vaststellen van spit gebruikt een huisarts geen röntgenfoto of scan, aangezien dit meestal niet te zien is op een scan. Daarom wordt er alleen een lichamelijk onderzoek uitgevoerd voor het diagnosticeren van spit.

Spit is te herkennen aan een aantal symptomen. Denk hierbij aan een verstijfd gevoel in je rug, maar de pijn kan ook uitstralen naar je billen of je bovenbenen. Ook kan het moeilijk zijn om de onderrug te bewegen en kan dit pijn doen als je het toch probeert. Verder is een stekende pijn in de (onder)rug ook een symptoom van spit.

Versleten tussenwervelschijven en artrose

Bij artrose raken de wervels en de tussenwervelschijven aangetast. Doordat je ouder wordt, kan de kern vocht gaan verliezen, waardoor de tussenwervelschijven droger en dunner worden en kunnen gaan inzakken. Fysiek zwaar werk of topsport zorgt vaak voor een grotere kans op artrose.

De diagnose voor artrose wordt in het ziekenhuis gesteld na een MRI of CT-scan. 

Uit wetenschappelijk onderzoek met 3000 patiënten blijkt dat slijtage aan de wervelkolom op een schaal van 1 tot 10 een 1 of minder aan pijn kan geven. Dat betekent dus dat mensen die rugklachten ervaren en deze diagnose hebben gekregen een andere (aspecifieke) oorzaak hebben voor hun rugklachten.

Hernia

Een hernia in de rug komt vaak door artrose of door overbelasting.

De diagnose vindt plaats in het ziekenhuis, waar een uitstulping te zien is op een MRI of CT-scan. Uit onderzoek blijkt dat een hernia geen relatie hoeft te hebben met de aanwezige klachten. Daarom is het belangrijk om eerst goed te behandelen en te kijken wat dit voor resultaten geeft, voordat er word overgegaan op een operatie.

Ischias

Ischias een rugklacht die ontstaat door een ontstekingsreactie en/of druk op een zenuw.

Wanneer je last hebt van ischias zal een scan dit niet duidelijk genoeg aantonen, maar door middel van de vragen en het lichamelijk onderzoek van de huisarts kan er wel de juiste diagnose gesteld worden.

Mensen die last hebben van ischias voelen vaak een zeurende of stekende pijn die kan uitstralen naar één been of bil. Daarnaast kan de pijn ook branden en het kan ervoor zorgen dat rechtop staan lastig is. Een ander symptoom van ischias is spierzwakte of tintelingen in je been, voet of tenen.

Scoliose

De oorzaak van scoliose is vaak onbekend, hoewel deze rugklacht wel geërfd kan worden.

Om de diagnose van scoliose te kunnen vaststellen, zal een orthopeed een aantal röntgenfoto’s maken, waarbij deze het aantal graden van de bocht in de rug meet. Vervolgens wordt dit een tijdje later opnieuw gedaan, zodat het duidelijk is of de scoliose verandert of niet en wat voor behandeling hiervoor het beste is.

Een van de symptomen van scoliose is een verhoogde spierspanning. Andere symptomen zijn een bekkenscheefstand, schouderscheefstand, nek en hoofdpijn en pijn rond de bekken en de bovenbenen. Ook kan de pijn verder uitstralen naar de benen.

Behandeling van rugklachten

Tijdens de behandeling van de rugklachten doorlopen we een aantal stappen om zo uiteindelijk het probleem te kunnen oplossen. We beginnen met fasciale testen, waarbij je kan ervaren welke richtingen zorgen voor een vermindering van jouw rugklachten. Bij rugklachten kijken we niet alleen naar de rug, maar juist ook naar andere belangrijke verbindingen in het lichaam. De voeten, knieën en heupen hebben namelijk een grote invloed op de rug.

Nadat we alle fasciale verbeteringen en blokkades in kaart hebben gebracht, kunnen we gaan behandelen. Met effectieve behandeltechnieken zorgen we ervoor dat de bewegelijkheid toeneemt en de pijn sterk verminderd.

De meeste mensen zijn in 5 behandelingen volledig klachtenvrij.

Ervaringen van cliënten

SuzeSuze
13:00 02 Mar 21
Ik raad iedereen met klachten aan om naar deze praktijk te gaan.Robin is authentiek en kundig in wat hij doet.Mijn vriend en ik hadden beiden al jaren erg veel last van onze onder rug.Ik kan nu zeggen dat dit verleden tijd is. Robin gaat erg secuur te werk en onderzoekt alle mogelijke oorzaken van de pijn. Hij bekijkt het hele lichaam.Wij zijn beiden goed geholpen door de verschillende technieken die zijn toegepast. Momenteel lopen wij op steunzolen die aangemeten en geleverd zijn door Robin.Een absolute aanrader!
Floor HansenFloor Hansen
12:47 02 Mar 21
Na alles al geprobeerd te hebben, heeft uiteindelijk Robin me écht weten te helpen. Na de hernia operatie kwamen alle rugklachten terug, waarschijnlijk dus door verkeerd gebruik van mijn lichaam en spiergroepen. Door dit aan te pakken, en echt een grondige aanpak van meerdere kanten bekeken en meerdere therapieën die Robin toepast in een behandelmethode, is dit volledig hersteld. Na 1 behandeling al waanzinnig resultaat en na de 2e behandeling was alle pijn weg. Echt een aanrader!!
Simone van den BergSimone van den Berg
21:21 01 Mar 21
Robin heeft een hele eigenzinnige kijk op hoe het lichaam optimaal functioneert en wat je kunt doen je lichaam zelf in flow te brengen en houden. Hij begeleidt je met heel veel passie en expertise in het fitter maken van je lichaam. Daarvoor heeft hij een arsenaal aan methodieken aangeleerd en ontwikkeld en gaat net zo lang door tot het gewenste effect bereikt is. Verder is het ook een heel fijn en enthousiast mens. Mijn advies: ga zeker een keer bij hem langs als je last hebt van je schouders, nek, rug of knieën. Met één sessie kan hij echt al een heel verschil voor je maken, hoe gaaf is dat!
Esmee van MamerenEsmee van Mameren
19:12 01 Mar 21
Ontzettend veel pijn gehad in mijn rug en knieën, jaren lang verschillende fysio geprobeerd en niks wat langdurig hielp totdat ik behandeld ben door Robin. Na de eerste sessie had ik al veel minder pijn en bij elke sessie werd dit beter. Nu (bijna een jaar later) weinig tot geen pijn meer en voor het beetje wat terug is gekomen maak ik weer een nieuwe afspraak voor als we weer iets meer mogen (door corona).Ook heb ik zooltjes voor de knie en rugklachten en het verschil of ik ze een dag wel en een dag niet draag is echt gigantisch groot! Ik kan/wil geen dag meer zonder.
Anka UittenbogertAnka Uittenbogert
23:14 28 Feb 21
Dankzij jouw onderzoek op welk manier ik loop, begrijp ik beter wat het oorzaak is van mijn jarenlang heuppijn. Dankzij jouw werk ‘accupunter’ en de voetzolen helpt het mijn linkerheup lichter te voelen. Ik vind het fijn, wanneer je mij coaching geeft hoe ik rug/heupspieren stevig kan maken. Het brengt mij de goede kant op om gebalanceerd loophouding te gebruiken. Dankzij jou ben ik bewuster hoe mijn fysiek lichaam zich beweegt. Het gaat om Balans. Dankbaar 🙏💗
js_loader