Selecteer een pagina

Triggerpoints in de nek

Pijn aan je nek kan ontzettend vervelend zijn. Niet alleen kan dit je belemmeren bij bijvoorbeeld het sporten, maar ook je werk kan hieronder lijden. Pijnklachten in deze regio hebben vaak te maken met triggerpoints in de nek. In dit artikel leggen wij verder uit wat triggerpoints precies zijn, welke triggerpoints zorgen voor nekklachten en wat de dieperliggende oorzaak hiervan is.

Wat zijn triggerpoints in de nek?

Voordat we gaan kijken naar de pijn die triggerpoints in de nek kunnen veroorzaken, is het wellicht handig om eerst even duidelijk te maken wat triggerpoints in de spieren nu precies zijn. Triggerpoints worden ook wel vaker spierknopen genoemd in de volksmond. Dit zijn eigenlijk kleine verhardingen in de spieren in je nek. Deze verhardingen kunnen wel eens ontstaan als er een verminderde doorbloeding in deze spieren is. Door de verminderde doorbloeding kan je last krijgen van klachten door zuurstoftekort, zoals bijvoorbeeld pijn op de plek van het triggerpoint zelf of uitstralingspijn, waardoor je er meer last van zult hebben. Ook kunnen triggerpoints zorgen voor bewegingsbeperking, omdat de pijn in sommige gevallen te heftig is om de spier nog goed te kunnen bewegen. Het is dus ontzettend belangrijk dat triggerpoints goed behandeld worden.

Triggerpoint nek 1:

Trapezius

De trapezius is een van de spieren in je nek en wordt in het Nederlands ook wel vaker de monnikskapspier genoemd. De naam trapezius is aan deze spier gegeven vanwege de bijzondere vorm. Deze spier is namelijk ruitvormig en lijkt dus een beetje op een trapeze-vorm. De monnikskapspier loopt van zowel je nek- als borstwervels naar je sleutelbeen, het schouderdak, je schouders en de spina scapulae.

De functie van de trapezius is eigenlijk vooral om het gewicht van je schouders te dragen en om het schouderblad op zijn plaats te houden. Ook is de spier natuurlijk verantwoordelijk voor een aantal bewegingen, zoals bijvoorbeeld het omhoog brengen van je arm, het optrekken van je schouders en zelfs het dragen van je hoofd en nek.

Als je een triggerpoint in de trapezius hebt, kan dit dus ontzettend veel pijn doen. Dit merk je vooral aan hoofdpijn in de slaap, een stijve nek, pijn langs je hals en/ of nek en de kauwspier op de hoek van de onderkaak. Verder kan zo’n triggerpoint zorgen voor pijn in je schouders en op je rug. In sommige gevallen kan de pijn ook nog uitstralen tot je bovendoornspier of je nekspieren, waardoor het dus extra belangrijk is dat deze triggerpoints zo snel mogelijk worden behandeld.

Triggerpoint nek 2:

Multifidi

Een andere spier in je nek is de multifidi. Deze spier wordt ook wel de veeldelige of meermalen gespleten rugspier genoemd, omdat deze lange spier langs de volledige ruggengraat loopt. De multifidi begint bij het heiligbeen en hecht zich aan iedere wervel tot bij de tweede nekwervel.

De multifidi is erg belangrijk, omdat deze spier je helpt bij het strekken, buigen en draaien van de ruggengraat. Hiervoor werkt deze samen met andere rugspieren zoals bijvoorbeeld de levatores costarum en de rotatores.

Triggerpoints in de multifidi kunnen erg vervelend zijn en voelen vaak zelfs verlammend aan. Doordat de spier door je hele rug loopt, kunnen de triggerpoints zich dus ook over je hele rug vormen. Hierdoor kan je pijn in je spieren krijgen waarmee vrijwel alle bewegingen beperkt worden en het zelfs verlammend voelt.

Triggerpoint nek 3:

Levator Scapulae

De levator scapulae wordt ook wel de schouderbladheffer genoemd. Dit is een spier waar men relatief vaak problemen mee heeft. Deze spier is namelijk erg belangrijk, aangezien deze verantwoordelijk is voor het optillen van het schouderblad.

De levator scapulae verbindt de bovenste 4 wervels in je nek met het schouderblad, waardoor deze je schouderblad en schouder kan (helpen) optillen. De levator scapulae zijn eigenlijk ook 2 spieren natuurlijk, namelijk een aan de linkerkant en een aan de rechterkant.

Bij triggerpoints in de schouderbladheffer kunnen er een aantal problemen ontstaan. Zo kan je pijn en stijfheid in de hoek van je nek en bovenrug ervaren hierdoor. Ook kan het vaak zorgen voor pijn aan de binnenste rand van je schouderblad en aan de achterkant van je schouder. Een van de meest vervelende problemen is echter misschien nog wel dat je je hoofd niet zou

Triggerpoint nek 4:

Splenius Cervicis

Splenius cervicis is de Latijnse naam voor de spalkspieren in je nek. Heel simpel gezegd zorgen deze spieren ervoor dat jij je nek iedere dag kunt bewegen. Hierbij is het wel goed om te onthouden dat het dus echt gaat om de beweging van je nek en dus niet die van je hoofd, aangezien dit weer andere spieren zijn.

De functie van de splenius cervicis is het verbinden van de wervels in je bovenrug met de wervels in je hals, waardoor je de nek dus kunt draaien. Wanneer er een triggerpoint ontstaat in deze spieren zal dit dan ook leiden tot pijnklachten in de nek.

Naast nekpijn kan een triggerpoint on de splenius cervicis ook zorgen voor een aantal andere nare problemen. Zo kan je hier hoofdpijn en migraine van krijgen en zul je in sommige gevallen zelfs wazig zien. Ook kan het leiden tot pijn aan de achterkant van je hoofd en zelfs pijn in je wenkbrauwen. Een triggerpoint in de spalspieren in je nek kan dus het beste zo snel mogelijk opgelost worden.

Triggerpoint nek 5:

Infraspinatus

De infraspinatus heet in het Nederlands de onderdoornspier genoemd. De Latijnse naam heeft ook een passende betekenis voor deze spier, aangezien het woord ‘onder de richel’ betekent. Deze spier is ontzettend belangrijk voor je nek en schouders, aangezien deze je schouder in de kom houdt. Helaas is dit wel ook een spier die al makkelijk geblesseerd raakt, zoals bij te veel sporten bijvoorbeeld.

De infraspinatus is erg belangrijk bij veel verschillende bewegingen. Je gebruikt deze namelijk iedere keer dat je je arm naar buiten draait. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gooien van een bal, tennissen of bij het gebruik van de muis van de computer als deze te ver weg van je toetsenbord ligt. Verder gebruik je de spier ook wanneer je de arm naar binnen draait, aangezien deze spier de beweging afremt, zodat dit nooit te snel of te hard zou kunnen gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan armpje drukken of als je aan het roeien bent.

Bij triggerpoints in de infraspinatus kan je last hebben van zwakke en stijve schouders of armen, waarbij je de arm moeilijk kunt draaien en het aan of uit doen van een jas vaak pijnlijk is. Zelfs het omhoog brengen van je hand kan in dit soort gevallen al pijn doen. De pijn van triggerpoints in deze spier kan vaak ook uitstralen naar de voorkant van je schouder, hoewel deze zich zelf aan de achterkant bevindt. Dit kan leiden tot pijn in je nek en bovenrug, pijn in je onderarm, pijn aan de buitenkant van je schouder en buitensporig zweten.

De dieperliggende oorzaak

Belangrijk om te begrijpen is dat triggerpoints in de nek er niet zomaar zijn. Het is een beschermingsmechanisme van het lichaam. Het beschermt je lichaam vooral tegen bot en gewrichtsschade. Dat is de onderliggende fysieke oorzaak, waar weinig behandelaars rekening mee houden.

Bij een niet goede glijding of bewegelijkheid van de gewrichten blokkeren deze. Bewegen met geblokkeerde gewrichten zorgt voor extreme slijtage. Het lichaam regelt een oplossing en spant daarom spieren aan in een tegengestelde richting van de gewrichtsblokkade, om zo het gewricht weer de goede richting in te krijgen. Bij de stevige blokkades die wij in deze tijd ervaren krijgt het lichaam het niet goed voor elkaar en blijven de spieren gespannen.

In behandelingen wordt meestal niet gewerkt aan de bewegelijkheid van de gewrichten dichtbij de triggerpoints. De spieren krijgen eigenlijk altijd de schuld, terwijl die juist in dienst staan van jouw oplossing. Door triggerpoints in de nek uit te schakelen met massage en dry needling zonder de onderliggende problematiek op te lossen, komen ze dus direct terug. Vaak zegt de patiënt dan: de behandeling werkt niet, want de klachten komen snel weer terug. Maar de waarheid is: de verkeerde behandeling is toegepast.

Bekend van:

Je kunt ons kennen van:

Meer over mij

Mijn naam is Robin Bhaggan, geboren en getogen in het noorden van Nederland. Voor mijn werk als professioneel volleybal coach heb ik gewoond en gewerkt in Amerika, Denemarken en Zwitserland.

Door een ernstige opgelopen blessure tijdens volleybal, ervaarde ik zelf hoe weinig effect doorsnee behandelingen boden voor mijn pijnklachten. Hierin was ik niet alleen, want ook de spelers die ik coachte ervaarden dit. Ik wilde weten of dit anders kon.

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik dat de fascia een grote rol speelt bij pijnklachten en heb daarom veel opleidingen gedaan, om hier veel kennis en kunde in te vergaren. Met Core Release breng ik dit met veel passie in praktijk.

Ervaringen van cliënten

Esther OudEsther Oud
09:43 08 Nov 22
Na twee consulten, waarbij ook dry needling is toegepast, weer mijn hoofd soepel naar links en rechts kunnen bewegen, zonder daarbij mijn lichaam mee te moeten bewegen vanwege de pijn. Robin stelt je meteen op je gemak en is heel vakkundig. Mocht ik weer klachten krijgen maak ik meteen weer een nieuwe afspraak.
JurneyJurney
11:57 16 Oct 22
Zo dankbaar voor de behandelingen en methode van Robin!! Door zijn behandelingen ben ik zoveel meer in mijn kracht gekomen. Ik had geen pijn, maar ik had ook geen kracht doordat ik mijn lichaam niet op een voor mij goede manier gebruikte. Ik bleek helemaal verkrampt te zijn. Na een aantal behandelingen bij Robin en kennis van zijn methode is dat enorm veranderd!Als zangeres lukt het mij zoveel beter en makkelijker om de juiste energie te kunnen geven vanuit mijn lichaam. Als vocal coach pas ik de methode van Robin ook toe en kan op die manier nog veel meer mensen blij maken. Als mijn stem af en toe even hapert wegens spanning ga ik bij Robin langs en op de terugweg kan ik mijn nootjes weer met gemak zingen! Absolute aanrader!!! Dankjewel Robin !
Ronald BijwaardRonald Bijwaard
09:36 13 Aug 22
Door toeval kwam ik bij Robin terecht voor een consult voor mijn onderrug, waar de stijfheid en de daarmee terugkerende rugpijn eens goed werd bekeken. Verbazingwekkend ging de pijn al weg na 1 behandeling. De diagnose was gelijk goed waaraan gewerkt moest worden. Nu de 2de behandeling ondergaan waar de soepelheid en de continuïteit van de gewrichten een boost krijgen.Ik ben blij dat ik deze stap per toeval heb gezet.
Bike TweetBike Tweet
10:21 26 Jul 22
Robin is een fijne man die echt oor voor je heeft. Je vertelt je klacht en hij kan meteen verwoorden waar het van kan komen. Hier heeft hij meteen een behandelingsplan voor. Na de eerste behandeling ervaarde ik al veel meer rust en minder pijn in mijn lijf. Op persoonlijk vlak kan hij je ook tools aanreiken waar je ook weer verder komt in het leven.Bedankt voor de ervaring
Barbara vd SteenBarbara vd Steen
07:11 24 Jul 22
Ik kwam bij Robin met pijn in mijn knie waar ik al een half jaar last van had. Na de eerste behandeling had ik veel minder pijn en na iedere keer was de pijn minder. Robin luistert naar je en legt uit wat hij doet en waarom. Hij behandeld niet alleen de plaats waar het pijn doet maar kijkt verder en zoekt naar de oorzaak en betrekt je hele lichaam bij de behandeling. Ik heb nu geen pijn meer en kan soepel bewegen en heb geen last meer van stijfheid en pijn
SuzeSuze
13:00 02 Mar 21
Ik raad iedereen met klachten aan om naar deze praktijk te gaan.Robin is authentiek en kundig in wat hij doet.Mijn vriend en ik hadden beiden al jaren erg veel last van onze onder rug.Ik kan nu zeggen dat dit verleden tijd is. Robin gaat erg secuur te werk en onderzoekt alle mogelijke oorzaken van de pijn. Hij bekijkt het hele lichaam.Wij zijn beiden goed geholpen door de verschillende technieken die zijn toegepast. Momenteel lopen wij op steunzolen die aangemeten en geleverd zijn door Robin.Een absolute aanrader!
Floor HansenFloor Hansen
12:47 02 Mar 21
Na alles al geprobeerd te hebben, heeft uiteindelijk Robin me écht weten te helpen. Na de hernia operatie kwamen alle rugklachten terug, waarschijnlijk dus door verkeerd gebruik van mijn lichaam en spiergroepen. Door dit aan te pakken, en echt een grondige aanpak van meerdere kanten bekeken en meerdere therapieën die Robin toepast in een behandelmethode, is dit volledig hersteld. Na 1 behandeling al waanzinnig resultaat en na de 2e behandeling was alle pijn weg. Echt een aanrader!!
Simone van den BergSimone van den Berg
21:21 01 Mar 21
Robin heeft een hele eigenzinnige kijk op hoe het lichaam optimaal functioneert en wat je kunt doen je lichaam zelf in flow te brengen en houden. Hij begeleidt je met heel veel passie en expertise in het fitter maken van je lichaam. Daarvoor heeft hij een arsenaal aan methodieken aangeleerd en ontwikkeld en gaat net zo lang door tot het gewenste effect bereikt is. Verder is het ook een heel fijn en enthousiast mens. Mijn advies: ga zeker een keer bij hem langs als je last hebt van je schouders, nek, rug of knieën. Met één sessie kan hij echt al een heel verschil voor je maken, hoe gaaf is dat!
Esmee van MamerenEsmee van Mameren
19:12 01 Mar 21
Ontzettend veel pijn gehad in mijn rug en knieën, jaren lang verschillende fysio geprobeerd en niks wat langdurig hielp totdat ik behandeld ben door Robin. Na de eerste sessie had ik al veel minder pijn en bij elke sessie werd dit beter. Nu (bijna een jaar later) weinig tot geen pijn meer en voor het beetje wat terug is gekomen maak ik weer een nieuwe afspraak voor als we weer iets meer mogen (door corona).Ook heb ik zooltjes voor de knie en rugklachten en het verschil of ik ze een dag wel en een dag niet draag is echt gigantisch groot! Ik kan/wil geen dag meer zonder.
Anka UittenbogertAnka Uittenbogert
23:14 28 Feb 21
Dankzij jouw onderzoek op welk manier ik loop, begrijp ik beter wat het oorzaak is van mijn jarenlang heuppijn. Dankzij jouw werk ‘accupunter’ en de voetzolen helpt het mijn linkerheup lichter te voelen. Ik vind het fijn, wanneer je mij coaching geeft hoe ik rug/heupspieren stevig kan maken. Het brengt mij de goede kant op om gebalanceerd loophouding te gebruiken. Dankzij jou ben ik bewuster hoe mijn fysiek lichaam zich beweegt. Het gaat om Balans. Dankbaar 🙏💗
Ellis HanemaaijerEllis Hanemaaijer
15:24 16 Jan 23
Last year I ended up at Robin's practice. After giving birth to my oldest who was already over 4! I had terrible back pain, waking up at night from the pain in my back and also almost continuous pain during the day. After 3 different physiotherapists, an osteopath and 2 other back therapists, I thought it was not possible for me to become pain free. Until I got to Robin. You immediately feel at ease because Robin is a very nice person. And he is so good at what he does, after a series of treatments I am finally pain free! Also for my son who had a lot of stomach ache I got the tip to use probiotics, great tip because I hardly ever hear him talk about stomach aches anymore.I am very happy and grateful for what Robin has done for me!
Bike TweetBike Tweet
12:00 10 Jan 23
Robin is a nice man who really listens to you. You tell your complaint and he can immediately articulate what it could come from. He immediately has a treatment plan for this. After the first treatment I experienced much more peace and less pain in my body. On a personal level, he can also provide you with tools to help you move forward in life.Thanks for the experience
Pita Van 't VeenPita Van 't Veen
14:11 17 Dec 22
When I left Robin's for the first time, I had the idea that I had been with him for an hour. His diagnosis was so different from all other practitioners and he immediately got to work, explained everything and let me leave with a body that could move better, smoother. My complaint was back pain, but the cause was adhesions in my intestines. His approach and method gave me confidence that I could really go through life pain-free again! After 4 sessions, and on his advice 4 days of juice fasting and 3 colonics, I felt able to continue without his treatments, with the help of a program in his book. Robin sees you!
JurneyJurney
11:57 16 Oct 22
So grateful for Robin's treatments and method!! His treatments have made me feel so much more empowered. I had no pain, but I also had no strength because I wasn't using my body in a way that was right for me. I turned out to be completely cramped. After a number of treatments with Robin and knowledge of his method, that has changed enormously!As a singer I succeed so much better and easier to give the right energy from my body. As a vocal coach I also apply Robin's method and can make many more people happy that way. If my voice occasionally falters due to tension, I visit Robin and on the way back I can easily sing my notes again! Absolutely recommended!!! Thank you Robin!
Barbara vd SteenBarbara vd Steen
07:11 24 Jul 22
I came to Robin with pain in my knee that had been bothering me for half a year. After the first treatment I had much less pain and after each time the pain was less. Robin listens to you and explains what he is doing and why. He not only treats the place where it hurts but looks further and looks for the cause and involves your whole body in the treatment. I now have no pain and can move smoothly and I no longer suffer from stiffness and pain
js_loader