Selecteer een pagina

Triggerpoints in de schouder

Heeft u last van schouderpijn of schouderklachten en vermoedt u dat triggerpoints daar de oorzaak van zijn? Dan bent u niet alleen. Triggerpoints zijn een veelvoorkomende oorzaak van myofasciale pijn en kunnen leiden tot diverse klachten in de schouders. In dit artikel bespreken we wat triggerpoints precies zijn, hoe ze zich manifesteren en hoe ze behandeld kunnen worden.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn plaatsen in het spierweefsel die pijnlijk en gevoelig zijn. Ze ontstaan door een lokale overbelasting van de spiervezels, waardoor er een ophoping van afvalstoffen ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de spiervezels samentrekken en niet meer ontspannen. Hierdoor ontstaan er verhardingen en knopen in het spierweefsel die de doorbloeding en de werking van de spier belemmeren.

Hoe manifesteren triggerpoints zich?

Triggerpoints manifesteren zich op verschillende manieren. Vaak voelt u een pijnlijke plek in uw schouder die u zelf kunt aanwijzen. Dit kan een scherpe, stekende of zeurende pijn zijn. Ook kan de pijn uitstralen naar uw nek, bovenarm of hand. Daarnaast kan het zijn dat u de schouder minder goed kunt bewegen of dat u een verminderde kracht in uw arm ervaart.

Er zijn verschillende triggerpoints die pijn in de schouders kunnen veroorzaken. Hieronder staan de meest voorkomende triggerpoints bij schouderklachten.

Triggerpoint schouder 1:

Deltoid

De deltoid, of de deltaspieren, zijn de belangrijkste spieren in de schouder, die de vorm van een driehoek hebben en voornamelijk worden gebruikt om je arm op te tillen of omhoog te heffen, weg te duwen en bij je houding; triggerpoints in deze spieren kunnen leiden tot schouderklachten en belemmering van de bewegingen in het dagelijks leven.

Triggerpoint schouder 2:

Levator Scapulae

De levator scapulae, ook wel de schouderbladheffer genoemd, is een belangrijke spier in de achterkant van je schouder, die verantwoordelijk is voor het optillen van het schouderblad en bij triggerpoints in deze spier kan je pijn, stijfheid en beperkingen in het bewegen van je hoofd ervaren.

Triggerpoint schouder 3:

Subscapularis

De subscapularis, ook wel de onderschouderbladspier genoemd, is een belangrijke spier aan de binnenkant van je schouder, die verantwoordelijk is voor het draaien van je arm naar binnen, het bij elkaar houden van het gewicht van je schouders en het behouden van de juiste plek van de kop van het opperarmbeen, en triggerpoints in deze spier kunnen leiden tot hevige pijn, beperkte beweegbaarheid, prikkelingen of tintelingen rondom de pols en moeite met tillen van boven je hoofd.

Triggerpoint schouder 4:

Serratus Posterior Superior

De serratus posterior superior, ook bekend als de bovenste, achterste getande spier, is gelegen in de achterkant van je schouder, is verbonden met de onderste twee wervels in je hals en de bovenste twee rugwervels en helpt bij het optillen van je ribben en ademhaling, en triggerpoints in deze spier kunnen leiden tot diepe pijn onder het schouderblad, pijn in de achterkant van de schouder, tintelingen in de pink en een scherpe pijn bij inademing.

Triggerpoint schouder 5:

Latissimus Dorsi

De latissimus dorsi, de grootste spieren van je lichaam die zowel aan de voorkant als aan de achterkant van je schouder zitten, zijn cruciaal bij veel armbewegingen, maar kunnen leiden tot pijn aan de onderkant van je schouderblad, zijkant van je buik en langs de binnenkant van je armen tot aan de pink, ringvinger en middelvinger als er triggerpoints ontstaan.

Triggerpoint schouder 6:

Triceps brachii

De triceps brachii, een driekoppige spier aan de achterkant van de schouder, zorgt voor het strekken van de arm. Triggerpoints in deze spier kunnen leiden tot pijn in de achterkant van de schouder en aan de buitenkant van de elleboog.

Triggerpoint schouder 7:

Trapezius

De trapezius, ook wel monnikskapspier genoemd vanwege zijn ruitvormige trapeze-vorm, is verantwoordelijk voor het dragen van het gewicht van je schouders, het houden van het schouderblad op zijn plaats en het omhoog brengen van de arm; triggerpoints in de trapezius kunnen leiden tot pijn in de slaap, een stijve nek, pijn langs de hals en nek, kauwspierpijn, rugpijn en pijn in de schouders en nekspieren.

Triggerpoint schouder 8:

Iliocostalis Thoracis

De iliocostalis thoracis is een spier die zowel aan de achterkant van je schouder als door je rug loopt. Deze spier is belangrijk om je rug recht te houden en voor je houding. 

Triggerpoints in de iliocostalis thoracis kunnen leiden tot vervelende klachten. Zo kan je hiervan bijvoorbeeld op meerdere plaatsen rugpijn krijgen, maar deze pijn kan zich ook uitstralen. Hierdoor kan je last krijgen van bijvoorbeeld pijn in je billen.

Triggerpoint schouder 9:

Infraspinatus

De onderdoornspier, ofwel infraspinatus, is een belangrijke spier voor de nek en schouders en zorgt ervoor dat de schouder in de kom blijft, maar wanneer deze spier geblesseerd raakt, bijvoorbeeld door te veel sporten, kan dit leiden tot stijve en zwakke schouders of armen en pijn bij bewegingen als arm draaien en het omhoog brengen van je hand.

Triggerpoint schouder 10:

Scaleni

De scaleni spieren, ook wel schuine spieren genoemd, hebben als functie het ondersteunen van de ademhaling en het stabiliseren en buigen van de nek, terwijl triggerpoints in deze spieren pijn kunnen veroorzaken in de borst, schouder, bovenrug, bovenarm, duim, wijsvinger, pols en onderarm, en zelfs gevoelloosheid en zwakte in de handen en onderarmen kunnen veroorzaken.

Triggerpoint schouder 11:

Pectoralis Major

De pectoralis major, ook wel de grote borstspier genoemd, is verantwoordelijk voor het bewegen van de arm en het draaien van de schouder naar binnen; triggerpoints in deze spier kunnen hevige klachten veroorzaken die lijken op hartklachten.

Triggerpoint schouder 12:

Pectoralis Minimus

De pectoralis minimus, of kleine borstpier, heeft een soortgelijke functie als de grote borstpier en kunnen bij triggerpoints leiden tot het gevoel van hartklachten en pijn die kan uitstralen naar verschillende delen van het lichaam.

Triggerpoint schouder 13:

Biceps Brachii

De biceps brachii is een belangrijke spier die verantwoordelijk is voor het bewegen van je elleboog en onderarm, maar triggerpoints kunnen leiden tot vervelende klachten, zoals pijn in de voorkant van de schouders en in de holte van de elleboog.

Triggerpoint schouder 14:

Coracobrachialis

De coracobrachialis, ook wel de ravenbek-armspier genoemd, is verantwoordelijk voor het omhoog tillen van je arm en bij triggerpoints kan dit leiden tot pijn rondom de deltoid, uitstralingspijn naar je triceps, handrug, middelvinger en de achterkant van je onderarm.

Triggerpoint schouder 15:

Sternalis

De sternalis is de borstbeenspier die zich aan de voorkant van je schouder bevindt, en het kan bij triggerpoints pijnklachten veroorzaken die kunnen lijken op de pijn van een hartaanval, met pijn op het midden van de borst, aan de voorkant van de schouder en de binnenkant van de bovenarm.

Triggerpoint schouder 16:

Subclavius

De subclavius heet in het Nederlands vaak de ondersleutelbeenspier en bevindt zich aan de voorkant van je schouder. 

Triggerpoints in de subclavius kunnen zorgen voor pijn aan de voorkant van je sleutelbeen. Verder zou deze pijn zich ook kunnen uitstralen tot in je onderarm, waardoor je er hier ook last van zal hebben.

Hoe worden triggerpoints behandeld?

Triggerpoints kunnen effectief worden behandeld met myofasciale therapie. Dit is een behandelmethode waarbij de spiervezels worden gestimuleerd om te ontspannen. De therapeut gebruikt hiervoor verschillende technieken, waaronder dry needling en massage. Bij dry needling wordt er met een naaldje direct in de triggerpoint geprikt, waardoor de spiervezels ontspannen. Bij massage wordt er met de handen druk uitgeoefend op de triggerpoint om deze te ontspannen.

De rol van de fascia bij triggerpoints

Fascia speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en behandelen van triggerpoints. Fascia is een dun en flexibel weefsel dat alle spieren en organen in het lichaam omhult en verbindt. Het kan spanningen en bewegingen overdragen van de ene spiergroep naar de andere. Als fascia verkrampt of verhard, kan het triggerpoints veroorzaken en kan het de behandeling van triggerpoints bemoeilijken.

Hoe kan Myofasciale therapie helpen bij Triggerpoints in de Schouder?

Myofasciale therapie richt zich op het behandelen van de triggerpoints in de schouder en de fascia. Door de spiervezels te stimuleren om te ontspannen en de fascia te herstellen, kunnen de klachten in de schouder afnemen en kan de bewegingsvrijheid weer worden hersteld. Daarnaast kan myofasciale therapie ook helpen bij het voorkomen van het terugkeren van triggerpoints.

Triggerpoints in de schouder kunnen leiden tot diverse klachten, zoals schouderpijn en schouderklachten. Myofasciale therapie is een effectieve behandelmethode om deze klachten te verminderen en de bewegingsvrijheid te herstellen. Het is belangrijk om te weten dat triggerpoints vaak niet vanzelf verdwijnen en dat het essentieel is om ze op de juiste manier te behandelen. Blijf daarom niet rondlopen met pijnlijke schouders, maar zoek tijdig de juiste behandeling. Een specialist op het gebied van triggerpoints in de schouders kan u hierbij helpen.

Heeft u last van pijn aan uw schouders en vermoedt u dat triggerpoints daar de oorzaak van zijn? Neem dan contact op met Core Release, een praktijk die zich richt op fasciatherapie en osteopathie. Onze behandelmethode is gebaseerd op het tensegrity model en is gericht op het herstellen van de fascia en het stimuleren van de spiervezels om te ontspannen. Onze missie is om mensen te helpen bij het herstel van pijnklachten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Wij bieden een persoonlijke aanpak en begeleiding, en streven ernaar om altijd de best mogelijke behandeling te bieden. Neem contact met ons op en ervaar zelf de kracht van myofasciale therapie bij het behandelen van triggerpoints in de schouder.

Bekend van:

Je kunt ons kennen van:

Meer over mij

Mijn naam is Robin Bhaggan, geboren en getogen in het noorden van Nederland. Voor mijn werk als professioneel volleybal coach heb ik gewoond en gewerkt in Amerika, Denemarken en Zwitserland.

Door een ernstige opgelopen blessure tijdens volleybal, ervaarde ik zelf hoe weinig effect doorsnee behandelingen boden voor mijn pijnklachten. Hierin was ik niet alleen, want ook de spelers die ik coachte ervaarden dit. Ik wilde weten of dit anders kon.

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik dat de fascia een grote rol speelt bij pijnklachten en heb daarom veel opleidingen gedaan, om hier veel kennis en kunde in te vergaren. Met Core Release breng ik dit met veel passie in praktijk.

Ervaringen van cliënten

Esther OudEsther Oud
09:43 08 Nov 22
Na twee consulten, waarbij ook dry needling is toegepast, weer mijn hoofd soepel naar links en rechts kunnen bewegen, zonder daarbij mijn lichaam mee te moeten bewegen vanwege de pijn. Robin stelt je meteen op je gemak en is heel vakkundig. Mocht ik weer klachten krijgen maak ik meteen weer een nieuwe afspraak.
JurneyJurney
11:57 16 Oct 22
Zo dankbaar voor de behandelingen en methode van Robin!! Door zijn behandelingen ben ik zoveel meer in mijn kracht gekomen. Ik had geen pijn, maar ik had ook geen kracht doordat ik mijn lichaam niet op een voor mij goede manier gebruikte. Ik bleek helemaal verkrampt te zijn. Na een aantal behandelingen bij Robin en kennis van zijn methode is dat enorm veranderd!Als zangeres lukt het mij zoveel beter en makkelijker om de juiste energie te kunnen geven vanuit mijn lichaam. Als vocal coach pas ik de methode van Robin ook toe en kan op die manier nog veel meer mensen blij maken. Als mijn stem af en toe even hapert wegens spanning ga ik bij Robin langs en op de terugweg kan ik mijn nootjes weer met gemak zingen! Absolute aanrader!!! Dankjewel Robin !
Ronald BijwaardRonald Bijwaard
09:36 13 Aug 22
Door toeval kwam ik bij Robin terecht voor een consult voor mijn onderrug, waar de stijfheid en de daarmee terugkerende rugpijn eens goed werd bekeken. Verbazingwekkend ging de pijn al weg na 1 behandeling. De diagnose was gelijk goed waaraan gewerkt moest worden. Nu de 2de behandeling ondergaan waar de soepelheid en de continuïteit van de gewrichten een boost krijgen.Ik ben blij dat ik deze stap per toeval heb gezet.
Bike TweetBike Tweet
10:21 26 Jul 22
Robin is een fijne man die echt oor voor je heeft. Je vertelt je klacht en hij kan meteen verwoorden waar het van kan komen. Hier heeft hij meteen een behandelingsplan voor. Na de eerste behandeling ervaarde ik al veel meer rust en minder pijn in mijn lijf. Op persoonlijk vlak kan hij je ook tools aanreiken waar je ook weer verder komt in het leven.Bedankt voor de ervaring
Barbara vd SteenBarbara vd Steen
07:11 24 Jul 22
Ik kwam bij Robin met pijn in mijn knie waar ik al een half jaar last van had. Na de eerste behandeling had ik veel minder pijn en na iedere keer was de pijn minder. Robin luistert naar je en legt uit wat hij doet en waarom. Hij behandeld niet alleen de plaats waar het pijn doet maar kijkt verder en zoekt naar de oorzaak en betrekt je hele lichaam bij de behandeling. Ik heb nu geen pijn meer en kan soepel bewegen en heb geen last meer van stijfheid en pijn
SuzeSuze
13:00 02 Mar 21
Ik raad iedereen met klachten aan om naar deze praktijk te gaan.Robin is authentiek en kundig in wat hij doet.Mijn vriend en ik hadden beiden al jaren erg veel last van onze onder rug.Ik kan nu zeggen dat dit verleden tijd is. Robin gaat erg secuur te werk en onderzoekt alle mogelijke oorzaken van de pijn. Hij bekijkt het hele lichaam.Wij zijn beiden goed geholpen door de verschillende technieken die zijn toegepast. Momenteel lopen wij op steunzolen die aangemeten en geleverd zijn door Robin.Een absolute aanrader!
Floor HansenFloor Hansen
12:47 02 Mar 21
Na alles al geprobeerd te hebben, heeft uiteindelijk Robin me écht weten te helpen. Na de hernia operatie kwamen alle rugklachten terug, waarschijnlijk dus door verkeerd gebruik van mijn lichaam en spiergroepen. Door dit aan te pakken, en echt een grondige aanpak van meerdere kanten bekeken en meerdere therapieën die Robin toepast in een behandelmethode, is dit volledig hersteld. Na 1 behandeling al waanzinnig resultaat en na de 2e behandeling was alle pijn weg. Echt een aanrader!!
Simone van den BergSimone van den Berg
21:21 01 Mar 21
Robin heeft een hele eigenzinnige kijk op hoe het lichaam optimaal functioneert en wat je kunt doen je lichaam zelf in flow te brengen en houden. Hij begeleidt je met heel veel passie en expertise in het fitter maken van je lichaam. Daarvoor heeft hij een arsenaal aan methodieken aangeleerd en ontwikkeld en gaat net zo lang door tot het gewenste effect bereikt is. Verder is het ook een heel fijn en enthousiast mens. Mijn advies: ga zeker een keer bij hem langs als je last hebt van je schouders, nek, rug of knieën. Met één sessie kan hij echt al een heel verschil voor je maken, hoe gaaf is dat!
Esmee van MamerenEsmee van Mameren
19:12 01 Mar 21
Ontzettend veel pijn gehad in mijn rug en knieën, jaren lang verschillende fysio geprobeerd en niks wat langdurig hielp totdat ik behandeld ben door Robin. Na de eerste sessie had ik al veel minder pijn en bij elke sessie werd dit beter. Nu (bijna een jaar later) weinig tot geen pijn meer en voor het beetje wat terug is gekomen maak ik weer een nieuwe afspraak voor als we weer iets meer mogen (door corona).Ook heb ik zooltjes voor de knie en rugklachten en het verschil of ik ze een dag wel en een dag niet draag is echt gigantisch groot! Ik kan/wil geen dag meer zonder.
Anka UittenbogertAnka Uittenbogert
23:14 28 Feb 21
Dankzij jouw onderzoek op welk manier ik loop, begrijp ik beter wat het oorzaak is van mijn jarenlang heuppijn. Dankzij jouw werk ‘accupunter’ en de voetzolen helpt het mijn linkerheup lichter te voelen. Ik vind het fijn, wanneer je mij coaching geeft hoe ik rug/heupspieren stevig kan maken. Het brengt mij de goede kant op om gebalanceerd loophouding te gebruiken. Dankzij jou ben ik bewuster hoe mijn fysiek lichaam zich beweegt. Het gaat om Balans. Dankbaar 🙏💗
Ellis HanemaaijerEllis Hanemaaijer
15:24 16 Jan 23
Last year I ended up at Robin's practice. After giving birth to my oldest who was already over 4! I had terrible back pain, waking up at night from the pain in my back and also almost continuous pain during the day. After 3 different physiotherapists, an osteopath and 2 other back therapists, I thought it was not possible for me to become pain free. Until I got to Robin. You immediately feel at ease because Robin is a very nice person. And he is so good at what he does, after a series of treatments I am finally pain free! Also for my son who had a lot of stomach ache I got the tip to use probiotics, great tip because I hardly ever hear him talk about stomach aches anymore.I am very happy and grateful for what Robin has done for me!
Bike TweetBike Tweet
12:00 10 Jan 23
Robin is a nice man who really listens to you. You tell your complaint and he can immediately articulate what it could come from. He immediately has a treatment plan for this. After the first treatment I experienced much more peace and less pain in my body. On a personal level, he can also provide you with tools to help you move forward in life.Thanks for the experience
Pita Van 't VeenPita Van 't Veen
14:11 17 Dec 22
When I left Robin's for the first time, I had the idea that I had been with him for an hour. His diagnosis was so different from all other practitioners and he immediately got to work, explained everything and let me leave with a body that could move better, smoother. My complaint was back pain, but the cause was adhesions in my intestines. His approach and method gave me confidence that I could really go through life pain-free again! After 4 sessions, and on his advice 4 days of juice fasting and 3 colonics, I felt able to continue without his treatments, with the help of a program in his book. Robin sees you!
JurneyJurney
11:57 16 Oct 22
So grateful for Robin's treatments and method!! His treatments have made me feel so much more empowered. I had no pain, but I also had no strength because I wasn't using my body in a way that was right for me. I turned out to be completely cramped. After a number of treatments with Robin and knowledge of his method, that has changed enormously!As a singer I succeed so much better and easier to give the right energy from my body. As a vocal coach I also apply Robin's method and can make many more people happy that way. If my voice occasionally falters due to tension, I visit Robin and on the way back I can easily sing my notes again! Absolutely recommended!!! Thank you Robin!
Barbara vd SteenBarbara vd Steen
07:11 24 Jul 22
I came to Robin with pain in my knee that had been bothering me for half a year. After the first treatment I had much less pain and after each time the pain was less. Robin listens to you and explains what he is doing and why. He not only treats the place where it hurts but looks further and looks for the cause and involves your whole body in the treatment. I now have no pain and can move smoothly and I no longer suffer from stiffness and pain
js_loader