Selecteer een pagina

schouder behandeling

Alles over schouderklachten en de behandeling hiervan

SCHOUDER BEHANDELING

Alles over schouderklachten en de behandeling hiervan

Klaar met schouderklachten?

Schouderklachten zijn ontzettend vervelend. Het belemmert je op veel verschillende manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slecht slapen, niet kunnen werken of onprettig werken of allerlei beperkingen in de privésfeer. Misschien heb je al verschillende behandelingen geprobeerd, maar helaas zonder resultaat of dat de pijn toch telkens weer is teruggekeerd. 

Tijd voor een behandeling van de dieperliggende oorzaak.

Ik kijk naar de verstoringen in de balans tussen spanning en ontspanning in je hele lichaam. Doordat ik op verschillende lagen van het lichaam werk, hoef je niet voor ieder onderdeel naar een aparte therapie en zo wordt ook veel sneller de oorzaak van het probleem aangepakt, in plaats van alleen maar de symptomen!

Stadiums van schouderklachten

Acuut stadium

De meest hevige schouderklachten zijn niet al vanaf het begin zo ernstig. Meestal is hier al een proces aan vooraf gegaan. Helemaal aan het begin van je schouderklachten, zit je nog in het acuut stadium. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je een verkeerde beweging maakt met je schouders, waardoor deze direct pijn gaat doen. Het acuut stadium is het stadium van klachten waarbij je 0 tot 6 weken last hebt van je schouders. Dit stadium is heel belangrijk, want door je schouderklachten hier op tijd aan te pakken, kan je voorkomen dat de klachten langdurig blijven. Het is dus belangrijk om hier direct de juiste hulp te zoeken en de schouderklachten goed op te lossen.

Subacuut stadium

Wanneer je toch al iets langer last hebt van vervelende schouderklachten, zit je niet meer in het acuut stadium, maar in het subacuut stadium. Hierbij gaat het om klachten waar je al minstens 6 tot 12 weken last van hebt. In het subacuut stadium is er meer aandacht nodig voor behandelingen om deze blijvend te herstellen.

Chronisch stadium

Hoewel men soms denkt dat chronisch ‘voor altijd’ betekent, is dit toch niet het geval bij de schouderklachten. In dit geval gaat het bij het chronisch stadium erom dat je al langdurig last hebt van de pijnklachten. De termijn hierbij is 12 weken of langer. In een chronisch stadium is het vrij lastig om van de schouderklachten af te komen. Het is absoluut niet onmogelijk, maar het gaat wel meer tijd en moeite kosten in dit stadium. Daarom is het zo belangrijk om al op tijd hulp te zoeken voor de schouderklachten, zodat je des te sneller weer pijnvrij bent.

Specifieke en aspecifieke pijnklachten

Er zijn veel mensen die last hebben van schouderklachten, maar wist je dat er verschillende soorten pijnklachten bestaan? Er zijn namelijk specifieke en aspecifieke pijnklachten.

Specifieke pijnklachten zijn pijnklachten waarbij een oorzaak kan worden aangewezen. Specifieke schouderklachten hebben in ieder geval een aanwijsbare, lichamelijke oorzaak.

Bij aspecifieke pijnklachten is het echter zo dat er niet een aanwijsbare lichamelijke oorzaak is. Dit soort pijnklachten gaan vaak gepaard met een verkeerde houding of een verhoogde spierspanning. De pijn in de schouders kan hierbij zelfs uitstralen naar andere gebieden van je lichaam. Behandeling van aspecifieke pijnklachten in de schouder zijn goed mogelijk.

Verschillende schouderklachten

Schouderklachten komen in veel verschillende vormen en soorten voor. Dit zijn de oorzaken en symptomen van de meest voorkomende schouderklachten.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder ontstaat door een ontsteking in het gewrichtskapel in je schouders gedurende een aantal maanden, waarbij de klachten steeds erger worden.

Om een frozen shoulder te kunnen diagnosticeren, zal een medisch specialist eerst een aantal vragen stellen over de klachten. Vervolgens voert deze een lichamelijk onderzoek uit, waarbij bijvoorbeeld ook wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de arm. Om eventuele andere oorzaken uit te sluiten, kan er ook nog een RX-foto of een echografie worden gemaakt.

De symptomen van een frozen shoulder bestaan meestal uit 3 fasen. De eerste fase is de bevriezing en verstijvende fase, waarbij de pijn in je schouder steeds erger wordt gedurende enkele weken tot ongeveer 9 maanden. De pijn kan uitstralen naar je armen en de pijn is er ook tijdens rust, niet alleen bij beweging. In deze fase wordt je schouder steeds stijver. Tijdens de bevroren fase neemt de pijn langzaam af gedurende 4 tot 9 maanden ongeveer, hoewel de stijfheid blijft. In deze fase kan je echter wel al langzaam meer gaan oefenen. De laatste fase is de ontdooiende fase van zo’n 4 tot 12 maanden, waarbij de beweeglijkheid (vrijwel) helemaal terugkeert.

Schouder artrose

Hoewel de oorzaak van artrose nog relatief onbekend is, kan artrose toch makkelijk gediagnosticeerd worden door een orthopedisch chirurg. Deze gebruikt meestal een röntgenfoto en een echografie om de diagnose te kunnen stellen, maar soms kan een MRI-scan ook nodig zijn.

Bij artrose in de schouder is het meest duidelijke symptoom een pijn in de schouder die zelfs in de nacht kan aanhouden. Wanneer je last hebt van ernstige artrose kan het zelfs zo zijn dat het moeilijk is om je arm op te tillen. Ook kan de schouder wel eens een krakend geluid maken bij beweging.

Peesontsteking

Een peesontsteking in de schouder ontstaat meestal doordat de schouder is overbelast, zoals bij voortdurende eenzijdige handelingen bijvoorbeeld. 

Om een peesontsteking in de schouders te kunnen diagnosticeren, zal een huisarts als eerste een aantal vragen stellen. Hierna voert deze een lichamelijk onderzoek uit bij de schouder om zo te kunnen achterhalen wat de oorzaak van de pijn is.

Wanneer je een peesontsteking in je schouder hebt, merk je dit doordat het pijn doet in je schouder. Daarnaast kan deze peesontsteking er ook voor zorgen dat je schouder opgezwollen is of warm aanvoelt. Een ander symptoom van een peesontsteking in de schouder is een stijve schouder die je moeilijk kunt bewegen. Soms kan de schouder zelfs zachtjes kraken of knisperen wanneer je deze beweegt.

Tendinitis

Tendinitis is een soort peesontsteking en kan bijvoorbeeld komen door overbelasting of door een muis elleboog, waarbij de elleboog en onderarm steeds dezelfde beweging maken om aan de computer te werken.

Bij het vaststellen van tendinitis maakt de zorgverlener gebruik van een anamnese en een lichamelijk onderzoek. Meestal komen hier geen MRI-scan of echo aan te pas.

Een van de meest duidelijke symptomen van tendinitis is pijn aan het gewricht. Ook kan je dat lichaamsdeel lastiger gebruiken. Daarnaast kan er een zwelling ontstaan en kan het lichaamsdeel erg warm aanvoelen.

Slijmbeursontsteking schouder

Een slijmbeursontsteking in de schouder komt meestal door overbelasting van de schouder. 

Om een slijmbeursontsteking in de schouder te kunnen achterhalen, zal de huisarts eerst een aantal vragen stellen. Op basis van de antwoorden en de klachten kan deze al snel een slijmbeursontsteking vermoeden. Vervolgens voert de huisarts een lichamelijk onderzoek uit en neemt een aantal testen af. Een nadeel hiervan is wel dat de klachten tijdelijk zouden kunnen toenemen.

Je kan een slijmbeursontsteking in de schouder herkennen aan een ernstige pijn in de schouder die tevens ook kan uitstralen naar de bovenarm. Een ander symptoom van een slijmbeursontsteking is dat je de schouder of arm ook moeilijk kan bewegen. Daarbij kunnen mensen met een slijmbeursontsteking in de schouder lastig een fijne slaaphouding vinden en wordt de pijn erger in de nacht.

Behandeling van schouderklachten

Tijdens de behandeling van de schouderklachten doorlopen we een aantal stappen om zo uiteindelijk het probleem te kunnen oplossen. We beginnen met fasciale testen, waarbij je kan ervaren welke richtingen zorgen voor een vermindering van jouw schouderklachten. Bij schouderklachten kijken we niet alleen naar de schouder, maar juist ook naar andere belangrijke verbindingen in het lichaam. De lage rug, bovenrug en nek hebben namelijk een grote invloed op de schouders.

Nadat we alle fasciale verbeteringen en blokkades in kaart hebben gebracht, kunnen we gaan behandelen. Met effectieve behandeltechnieken zorgen we ervoor dat de bewegelijkheid toeneemt en de pijn sterk verminderd.

We streven naar korte behandeltrajecten met een blijvend resultaat.

Ervaringen van cliënten

SuzeSuze
13:00 02 Mar 21
Ik raad iedereen met klachten aan om naar deze praktijk te gaan.Robin is authentiek en kundig in wat hij doet.Mijn vriend en ik hadden beiden al jaren erg veel last van onze onder rug.Ik kan nu zeggen dat dit verleden tijd is. Robin gaat erg secuur te werk en onderzoekt alle mogelijke oorzaken van de pijn. Hij bekijkt het hele lichaam.Wij zijn beiden goed geholpen door de verschillende technieken die zijn toegepast. Momenteel lopen wij op steunzolen die aangemeten en geleverd zijn door Robin.Een absolute aanrader!
Floor HansenFloor Hansen
12:47 02 Mar 21
Na alles al geprobeerd te hebben, heeft uiteindelijk Robin me écht weten te helpen. Na de hernia operatie kwamen alle rugklachten terug, waarschijnlijk dus door verkeerd gebruik van mijn lichaam en spiergroepen. Door dit aan te pakken, en echt een grondige aanpak van meerdere kanten bekeken en meerdere therapieën die Robin toepast in een behandelmethode, is dit volledig hersteld. Na 1 behandeling al waanzinnig resultaat en na de 2e behandeling was alle pijn weg. Echt een aanrader!!
Simone van den BergSimone van den Berg
21:21 01 Mar 21
Robin heeft een hele eigenzinnige kijk op hoe het lichaam optimaal functioneert en wat je kunt doen je lichaam zelf in flow te brengen en houden. Hij begeleidt je met heel veel passie en expertise in het fitter maken van je lichaam. Daarvoor heeft hij een arsenaal aan methodieken aangeleerd en ontwikkeld en gaat net zo lang door tot het gewenste effect bereikt is. Verder is het ook een heel fijn en enthousiast mens. Mijn advies: ga zeker een keer bij hem langs als je last hebt van je schouders, nek, rug of knieën. Met één sessie kan hij echt al een heel verschil voor je maken, hoe gaaf is dat!
Esmee van MamerenEsmee van Mameren
19:12 01 Mar 21
Ontzettend veel pijn gehad in mijn rug en knieën, jaren lang verschillende fysio geprobeerd en niks wat langdurig hielp totdat ik behandeld ben door Robin. Na de eerste sessie had ik al veel minder pijn en bij elke sessie werd dit beter. Nu (bijna een jaar later) weinig tot geen pijn meer en voor het beetje wat terug is gekomen maak ik weer een nieuwe afspraak voor als we weer iets meer mogen (door corona).Ook heb ik zooltjes voor de knie en rugklachten en het verschil of ik ze een dag wel en een dag niet draag is echt gigantisch groot! Ik kan/wil geen dag meer zonder.
Anka UittenbogertAnka Uittenbogert
23:14 28 Feb 21
Dankzij jouw onderzoek op welk manier ik loop, begrijp ik beter wat het oorzaak is van mijn jarenlang heuppijn. Dankzij jouw werk ‘accupunter’ en de voetzolen helpt het mijn linkerheup lichter te voelen. Ik vind het fijn, wanneer je mij coaching geeft hoe ik rug/heupspieren stevig kan maken. Het brengt mij de goede kant op om gebalanceerd loophouding te gebruiken. Dankzij jou ben ik bewuster hoe mijn fysiek lichaam zich beweegt. Het gaat om Balans. Dankbaar 🙏💗
js_loader